Restauratie voltooid

InterContinental® Amstel Amsterdam is teruggebracht naar haar vroegere glorie. De oorspronkelijke architectuur is bewaard gebleven en de terugkeer van de acht leeuwen markeert de laatste fase van de restauratie van de façade en het dak.  

Meer dan 150 jaar elegantie

Een van de meest iconische gebouwen aan de oever van de Amstel is in oude staat herstelt. De façade en het dak met alle ornamenten zijn volledig gerestaureerd aan de hand van het historische kleurenpalet. Ook zijn acht leeuwen standbeelden, die ooit de hoeken van het iconische gebouw kroonden, teruggezet op hun oorspronkelijke plek en wordt de verlichting aan de buitenzijde van het gebouw vernieuwd.

De oprichter van het hotel, Dr. Samuel Sarphati, had een heldere visie. Zijn droom was een icoon te realiseren, idyllisch gelegen aan de rivier, die elegantie en meer welvaart in Amsterdam zou creëren. Het werd het eerste Grand Hotel van de stad. De architect, Cornelis Outshoorn volgde zijn droom en ontwierp een pand met de rijkdom van de Gouden Eeuw in gedachten en voorzag het van moderne innovatieve elementen. De toevoeging van unieke details aan de gevel en het dak van het hotel maakt het gebouw compleet.

Het Amstel Hotel is eigendom van Katara Hospitality, een wereldwijd erkende hoteleigenaar, ontwikkelaar en exploitant, met een bijzonder gerenommeerde reputatie als het gaat om het renoveren van erfgoedgebouwen en het waarborgen van hun cultuur en geschiedenis. Katara Hospitality heeft ongelooflijk veel plezier in het verjongen van iconische en historische hotels, om zo hun vroegere glorie te behouden en hun erfgoed te waarborgen.

Behoud van de geschiedenis van Amsterdam’s originele ‘Grand Dame’

Om ons 150-jaar oude hotel in haar vroegere glorie te herstellen zijn oude gevelbeelden en andere documenten uit het Stadsarchief van Amsterdam grondig bestudeerd. Er werd een interessante ontdekking gedaan; acht leeuwen standbeelden, die de hoeken van het iconische gebouw kroonden, zijn op mysterieuze wijze verdwenen. 

Er is eerst maandenlang gedegen onderzoek gedaan, maar het werd niet duidelijk of de leeuwen nog bestaan en waar zij zich momenteel zouden bevinden. In overleg met de architect is daarom besloten om de leeuwen opnieuw, op ambachtelijke wijze te vervaardigen. Een replica van de leeuwen, die werd aangetroffen op de domeinen van kasteel Biljoen in Velp, heeft hiervoor model gestaan. De leeuwen zijn 1,60 meter hoog en hebben een wapenschild in hun voorpoten geklemd. Ook het terugplaatsen van deze beschermleeuwen was onderdeel van het restauratieplan.

Restaurateurs en architecten hebben het originele kleurenpalet gebruikt om het dak, de balustrades en unieke architecturale versieringen te herstellen die dit geliefde gebouw definiëren. Mede dankzij deze grondige restauratie is ons hotel weer klaar is voor toekomstige generaties.