Jan Smink wint derde prijs bij Le Taittinger Prix Culinaire International

We mogen Jan Smink feliciteren met het behalen van de derde prijs tijdens de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. Hij nam het op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de jury met zijn coquillegerecht. Het gerecht bestond uit diverse bereidingen met coquille, waaronder een rouleau van coquille, paddenstoel, merg, truffel, hazelnoot en ponzu en een side dish met coquille en aardpeer. Als saus maakte Smink een beurre blanc. Naast de smaak roemde de jury de vele technieken die hij toepaste. Jan Smink streed tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. Met zijn derde plaats wint hij naast de Taittinger Champagne ook een geldbedrag van 2500 euro. Winnaar werd het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk eindigde als tweede.

Jan Smink is ook al meermalen uitgekomen voor Nederland tijdens de internationale Bocuse d’Or wedstrijden en wij, als Alliance Gastronomique, mochten hem per 1 januari 2020 als lid van onze mooie vereniging verwelkomen. Hij heeft in het verleden onder meer als sous-chef bij Landgoed Lauswolt gewerkt en sinds 2013 mag hij driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.

In 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde laat spreken door veelal met Friese producten te koken. Zijn gerechten zijn daarnaast onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselplrinters worden gemaakt.