Het Roode Koper wint NK Gouden Koksmuts 2020

De HANOS Gouden Koksmuts 2020 is dit jaar gewonnen door het team van Landgoed Hotel ‘Het Roode Koper’ uit Leuvenum. De felbegeerde prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de keukenbrigade van restaurants met een SVH Meesterkok en/of één of meerdere Michelinsterren. Dennis van den Beld, Michel Oude Booijink en Tomas Nipius ontvingen de prijs afgelopen dinsdag tijdens de Horecava, de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de foodservice industrie, die deze week plaatsvindt in de RAI Amsterdam.

“We hebben heel ontspannen gekookt”, aldus Dennis van den Beld, chef van restaurant Het Roode Koper. “Pas sinds oktober is Michel mijn sous-chef en voor Tomas was het zijn eerste kookwedstrijd. Veel tijd om te trainen hebben we niet gehad omdat we pas laat wisten deel te mogen nemen aan de wedstrijd. Dat we nu ook nog hebben gewonnen is echt zo fantastisch! We blijken een superteam te zijn!” Dennis werd ondersteund door sous-chef Michel Oude Booijink en Tomas Nipius (leerling Cas Spijkers Academie).

Gerechten bereiden uit een ´blackbox´
Tijdens de wedstrijd moesten acht teams, elk bestaande uit twee koks en de chef-kok van het betreffende restaurant, een amuse en een viergangendiner bereiden. De verplichte ingrediënten waren afkomstig uit een ter plekke geopende ‘blackbox’, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor HANOS. Deelnemers aan deze NK toonden hun vaardigheden als team op het gebied van samenwerking, productkennis, techniek en creativiteit. Het Roode Koper-team heeft twee vegetarische gerechten gekookt.

“Dit team kookte het meest constant”
De culinaire creaties werden beoordeeld door een jury bestaande uit Frank Fol (ook wel bekend als ‘De Groentekok’ en voormalig chef/eigenaar van het sterrenstaurant Sire Pynnock in Leuven), Dick Middelweerd (chef/eigenaar van Michelinsterren restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre), Frank Widmann (Meesterkok en voorzitter van de Duitse Worldchefs) en Felix Wilbrink (culinair journalist van De Telegraaf). “Het team van Het Roode Koper was het meest continu en stabiel in de wedstrijd aanwezig. Ze hebben weinig fouten gemaakt en waren heel constant. Een terechte winnaar met goed samengestelde gerechten. In het hoofdgerecht zaten ontzettend veel technieken en de saus was top. Maar het was close hoor. Het niveau onder de deelnemers was nog nooit zo hoog.“

Overige deelnemers waren Bridges* (Amsterdam), Joann (Enschede), ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht), De Rozario* (Helmond), ’t Lansink* (Hengelo), Bentinck (Amerongen) en Parkheuvel** (Rotterdam).

Organisatie
Het NK HANOS Gouden Koksmuts vond dit jaar voor de 60ste keer plaats en is de hoogste onderscheiding voor Nederlandse koks. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde en is mede mogelijk gemaakt door HANOS Internationale Horeca Groothandel en RAI Amsterdam. Het Gastronomisch Gilde is dé vakvereniging voor ervaren en jonge professionals in de gastronomie.

Michelinster
Een dag eerder, maandag 13 januari, was de dag van de bekendmaking van de Michelinsterren in Nederland. Ook in de Michelin Gids van 2020 staat Het Roode Koper genoteerd met 1 ster. Het is het vijfde jaar op rij dat Het Roode Koper de Michelinster mag voeren. 

Veganistisch tussengerecht: Terrine van pompoen en courgette – spitskool – avocado – paddenstoelenbouillon met shiso purple